Geplaatst op

WK 2022 in Qatar

Qatar

Qatar WK 2022, gaan of niet? Na de Talloze aanwijzingen van corruptie in het toekenningsproces, de klimatologische situatie en verplaatsing naar de winter, evenals massale mensenrechtenschendingen zijn meer dan voldoende reden. Dit toernooi had simpelweg niet aan Qatar mogen worden toegekend.

Een boycot van dit WK zou een broodnodig keerpunt zijn in de voetbalbusiness, de broodnodige rode lijn die elf jaar geleden getrokken had moeten worden. Er zijn duidelijk geen grenzen en geen scrupules meer. De internationale voetbalbonden zijn voorstander van het maximaliseren van de winst ten koste van alles. Hoe hoog hij ook al is! En of het nu mensenlevens kost, het recht op seksuele zelfbeschikking of persvrijheid – om maar een paar punten te noemen.

De debatten over een boycot of deelname aan het toernooi zijn terecht en hadden al lang op zich laten wachten. Toch zijn wij van mening dat een publieke zwart-witdiscussie, zoals die nu wordt gevoerd, niet opportuun is. Vanuit ons oogpunt moeten alle debatten over het WK 2022 in Qatar gaan over het beste halen uit de slechte situatie voor de lokale bevolking. Om dit te doen, moet de druk op de FIFA en Qatar worden opgevoerd om eindelijk de vele woorden met daden te laten volgen.

Boycotbeslissing in augustus 2022 op basis van verifieerbare criteria DFB (Duitse voetbalbond) en FIFA moeten transparante, effectieve en controleerbare maatregelen identificeren voor substantiële en duurzame verbeteringen in Qatar en deze vastleggen in een controleerbare catalogus van criteria. De criteria moeten omvatten:

Garantie van persvrijheid in Qatar • Installatie van onafhankelijke waarnemers om de arbeids- en huisvestingsomstandigheden te controleren, evenals loonbetalingen aan migrerende werknemers, achterstallige loonbetalingen en schadevergoeding voor slachtoffers
Autopsies toestaan ​​op WK-gerelateerde sterfgevallen
Gelijke toegang tot het WK voor alle mensen, ongeacht geslacht, seksuele geaardheid en sociale status • Garantie van vrijheid van meningsuiting en meningsuiting in de WK-stadions en in verband met het WK Op basis van gesprekken met arbeids- en mensenrechtenorganisaties worden nadere voorwaarden opgesteld. Als niet binnen de deadline aan de criteria wordt voldaan, moet de DFB beslissen om niet deel te nemen aan het toernooi. Claims op de Duitse voetbalbond, spelers en clubs Naast de catalogus met criteria eisen wij van de DFB:
Een uitgebreide verklaring over haar standpunt over het WK in Qatar op basis van onafhankelijke deskundige adviezen.
Van de onthulling van het besluitvormingsproces binnen de vereniging tot nu toe, tot de beschuldigingen van corruptie in het WK-toekenningsproces, tot de verwachte effecten van het WK in het verleden en de toekomst op de mensenrechtensituatie in Qatar.
Uit een dergelijke verklaring moeten betrouwbare parameters voor toekomstige associatiebesluiten kunnen worden afgeleid.
continue en kritische berichtgeving in verband met het WK
proactieve voorlichting en voorlichting van het publiek over lokale indrukken, onaanvaardbare omstandigheden, discussies met maatschappelijke organisaties en politieke vertegenwoordigers evenals terugkerende, zichtbare standpunten voor mensenrechten
geen gebruik van potentiële winsten van het WK voetbal tot 2027 en alleen bij aantoonbare duurzame verbeteringen in Qatar
Opstellen van een catalogus van doelen door onafhankelijke NGO’s voor de duurzame verbetering van de mensenrechtensituatie en van migrerende werknemers tegen het jaar 2027 • Alleen prijzen claimen als de gedefinieerde doelen zijn bereikt
Bij niet behalen volledige schenking van de opbrengst aan mensenrechtenorganisaties.
We eisen van spelers een kritisch onderzoek naar de mensenrechtensituatie in Qatar en de consequente eis voor respect voor alle mensenrechten
Toon je kracht, gebruik je bereik en populariteit om grieven onder de aandacht te brengen en consequent respect voor mensenrechten te eisen! Het mag niet blijven bij gedurfde verklaringen. Kijk kritisch naar de situatie ter plaatse en gebruik je media-aanwezigheid ter verduidelijking. Ook u heeft de mogelijkheid om uw financiële opbrengst in verband met het WK te steken in het versterken van mensenrechten in plaats van in uw eigen zak te steken. • In verband met de huidige discussie verwachten we dat Duitse profclubs onmiddellijk alle zakelijke relaties beëindigen met instellingen, bedrijven en staten die systematisch mensenrechten schenden.
In de toekomst mag ons voetbal niet langer een middel zijn om het imago van corrupte functionarissen, louche sponsors en staten met systematische mensenrechtenschendingen te onderhouden. Ook dit besluit laat lang op zich wachten.

Over mensenrechten valt niet te onderhandelen. Op geen enkel moment en zonder prijs!