Geplaatst op

Tips voor een stressvrije bruiloftsplanning

Trouwring

De bruiloft is een van de mooiste en tegelijkertijd meest stressvolle gebeurtenissen in het leven van veel mensen. De meeste stellen willen de dag perfect maken en onderschatten de stress waarmee ze geconfronteerd zullen worden. Dit schaadt hun relatie en kan in het ergste geval zelfs de trouwdag verpesten. Het hoeft niet zo te zijn: het is aan jou hoeveel stress je daadwerkelijk laat ontstaan. Grijp de kans en leer van de ervaringen van andere stellen. Hier zijn de zeven beste tips voor een stressvrije huwelijksplanning.

Neem de tijd

Een bruiloft is zeer planningsintensief. In de regel neemt de werkdruk toe met de omvang. Daarom, als u een ontroerende ceremonie met een groot feest plant, neem dan meer tijd. Voor de gemiddelde bruiloft zullen de meeste paren een jaar plannen nodig hebben. Er zijn een paar dingen die u ruim van tevoren kunt kopen en regelen, zoals het kiezen van uw trouwringen, die je bijvoorbeeld kunt kopen bij 123Gold.nl. Neem de tijd voor overleg en selectie, zodat u rustig en bewust de beslissing kunt nemen. Voor sommige toekomstige echtgenoten is dit uitgesloten, ze willen zo snel mogelijk trouwen. Dergelijke spontane bruiloften, ook wel tiny weddings of “minimony’s” genoemd, zijn tijdens de coronapandemie populairder geworden. Wie mee wil doen, moet natuurlijk een nuchter evenement accepteren.

Laat “hoger, sneller, verder” achter

Bruiloften zijn altijd groter, mooier en glamoureuzer. Er zijn altijd nieuwe trends. Helaas, hoe hoger de eisen, hoe hoger hoe hoger het risico en dus de stress. Of het allemaal echt gaat lukken, is op voorhand niet te zeggen. De verwachtingen stijgen hoe dan ook. Hopelijk trouw je maar één keer. Met pech regent het bij het vuurwerk, laat de exclusieve band je in de steek of gaat het huwelijk helemaal niet door omdat je door een lockdown niet meer op de geboekte locatie in het buitenland kunt komen. Het principe “less is more” werkt ook bij het trouwen.

Houd de gastenlijst klein

Denkt u aan minimaal 200 gasten? Helaas is dit geen goed idee als je jezelf stress wilt besparen. Met de grootte van het huwelijksfeest wordt alles ingewikkelder. Denk bijvoorbeeld aan de zalen die al maanden volgeboekt zijn. Of de moeilijkheid om de even volgeboekte professionals te vinden voor de massa van premium catering. Als je maar een paar, maar vooral geliefden, uitnodigt, wordt het veel gemakkelijker. Het is veel gemakkelijker om vrije ruimte te vinden voor kleine bruiloften.

Nodig niet iedereen uit

Hoe moeilijk het ook klinkt – ontdoe u van onnodige plichtsgevoelens. Tegenwoordig hoeft niemand de hele clan plus de buurt en collega’s uit te nodigen – want zo doe je het, maar dat wil je eigenlijk niet. Met een kleinere gastenlijst bespaar je jezelf een hoop stress en heb je geen last van vervelende gasten. Hier geldt hetzelfde: uw bruiloft, uw beslissing.

Wees strategisch met checklists

Er is zoveel te doen op een bruiloft: de locatie voor de ceremonie moet worden gereserveerd, de uitnodigingen worden verstuurd. Waar moeten de gasten eigenlijk slapen? En dan de hele organisatie van de documenten … Met zoveel werk kan iedereen in de war raken. Wees slim en werk vanaf het begin met een uitgebreide bruiloft checklist. Zo voorkom je schokmomenten omdat je iets te laat hebt gedaan of zelfs bent vergeten.

Prioriteren en delegeren

hoeft niet alle taken persoonlijk te doen. Geef dan prioriteit aan wat je echt zelf moet doen en gun anderen! Uw bruidsjonkers helpen u graag de aan hen gedelegeerde problemen op te lossen en voorbereidingen te treffen. Het helpen bij de huwelijksvoorbereidingen is zelfs een van hun “officiële” taken. Soms zijn professionals echter een betere keuze. Ervaren weddingplanners kunnen veel sneller en beter. U moet ook vertrouwen op experts van verschillende serviceproviders. In plaats van je neef, die als hobby foto’s maakt, af te staan, boek je misschien liever een professionele fotograaf die regelmatig bruiloften begeleidt en je eersteklas foto’s garandeert en je achterover laat leunen en ontspannen.

Plan ontspanningsafspraken in

Stress is half zo erg als je tussendoor kunt ontspannen en de batterijen kunt opladen. Een beetje opwinding en adrenaline horen er immers bij. Bij de voorbereiding van een bruiloft nemen de perioden van rust echter vaak een achterbank in en gaan daar verloren. Dat verhoogt de stress. Neem als stel een besluit om bewust pauzes te nemen. Je hebt niet alleen in je dagelijks leven te maken met de aanstaande bruiloft. Noteer bijvoorbeeld in je planner dat bepaalde weekenden of vakantieweken vrij blijven om te relaxen. Op deze data moet je echter echt afschakelen.