Geplaatst op

Ruimte winnen door infrarood verwarming

Infraroodverwarming

Bij het bouwen van nieuwe gebouwen en het renoveren van oude gebouwen vergeten veel gebouweigenaren bij het kiezen van een verwarmingssysteem rekening te houden met de benodigde ruimte voor verwarming. Om deze reden nemen ze geen infraroodverwarming op in de planning. De kosten voor bebouwde ruimte zijn hoog en mogen niet worden verwaarloosd.

Ruimte is duur

Volgens de informatie van de bv-bauwirtschaft kan voor een 12-gezinswoning in binnenstedelijk gebied ongeveer 1.400 euro per vierkante meter worden verwacht. Andere bronnen gaan uit van 250 tot 500 euro per kubieke meter afgesloten ruimte. Systemen met een vermogen van meer dan 28 kilowatt en verwarming op gas hebben minimaal 7,5 vierkante meter vloeroppervlak nodig voor de opstellingsruimte. Wil je ook hout of pellets opslaan, dan moet je rekening houden met 20 tot 30 vierkante meter. Hogere bouwkosten van rond de 14.000 euro lijken niet erg dramatisch.

Maar er moet aan worden herinnerd dat met name ketelruimten speciale apparatuur vereisen. Een kleine ruimte voor verwarming kan ook 25.000 euro kosten. Het is vooral tragisch wanneer ruimtes die woonruimte zouden kunnen zijn, voor verwarming moeten worden gebruikt. Afhankelijk van de regio betekent dit een verlies van 4 tot 12 euro per vierkante meter per maand.

Maak kamers ruimer met infraroodverwarming

Naast het puur financiële aspect is er ook een psychologisch aspect. Vrijwel elke vorm van verwarming beperkt de vrijheid om een ​​ruimte in te richten. Door radiatoren onder het raam kunnen er geen lage meubels geplaatst worden. Met name bij radiatoren zijn er ook thermodynamische effecten. Gordijnen mogen de vloer niet bereiken en ook meubels in de buurt van de verwarming kunnen een gelijkmatige warmteverdeling in de kamer belemmeren.

Oppervlakteverwarming wordt vaak gezien als een ideaal alternatief omdat er warme oppervlakken op de vloer of muren worden gebruikt in plaats van zichtbare radiatoren. Maar dit betekent dat elk tapijt, elk meubel in de kamer het verwarmingsoppervlak vermindert. Bovendien is niet elke vloerbedekking geschikt voor deze ruimtes.

Installeer infraroodverwarming zoals afbeeldingen aan de muur of het plafond. Bijzonder interessant zijn lichtframes met LED-strepen voor infraroodverwarming. Ze zijn uitstekende en zeer gelijkmatige kamerverlichting en zijn absoluut de meest onopvallende manier van verwarmen.

Met andere woorden, ruimteverwarming bepaalt niet hoe je leeft en hoe je je inricht. Deze vrijheid is niet in geld uit te rekenen.