Geplaatst op

Ritsen

Rits

Iedereen heeft wel eens een ritssluiting gebruikt. Hoe natuurlijk leer je er als kind mee om te gaan en het te openen en te sluiten. De rits wordt als een klein onderdeel beschouwd, maar als hij eenmaal breekt, raak je geïrriteerd en realiseer je je hoe nuttig en essentieel het eigenlijk is. Omdat het nooit genoeg aandacht krijgt, gaan we het vandaag van heel dichtbij bekijken en onthullen welke soorten ritsen er zijn, waar ze worden gebruikt en hoe je ze van elkaar kunt onderscheiden.

De rits wordt ook wel rits, ritssluiting of rits genoemd. Het is nodig om een ​​jas of broek te sluiten en is een goede vervanging voor knopen. Het wordt gebruikt voor broeken, jassen, truien en jassen, maar ook voor schoenen en tassen. De rits bestaat uit twee zijdelen die aan elkaar worden gehaakt met de zogenaamde nietjes (tandjes) en een schuifje. Het kan zo vaak worden geopend en gesloten als u wilt. Ritsen zijn van metaal, maar ook van kunststof. De rits wordt vaak gebruikt wanneer het niet mogelijk is om de knopen te gebruiken. Knopen zijn bijvoorbeeld niet waterdicht, maar een ritssluiting kan met speciale apparatuur. Het belangrijkste verschil bij ritsen zijn zeker de gesloten ritsen die los, losgehaakt en ongescheiden kunnen worden.

Maar waarom zijn er zoveel verschillende ritsen en wat zijn hun toepassingsgebieden?

Polyester spiraal rits

Deze rits heeft een standaard slider, is niet uit elkaar te halen en is meestal erg smal (ca. 3 mm groot). Het wordt gebruikt voor rokken en lichte broeken. Hij heeft een standaard lengte van bijna 20 cm. Het wordt ook af en toe gebruikt voor jurken en bereikt dan een lengte tot 80 cm. De polyester spiraalrits is licht en knuffelig en wordt vaak gebruikt op de zijnaad van rokken zodat deze nauwelijks zichtbaar is. Het is ondergeschikt aan de optiek, trekt geen aandacht en overtuigt door zijn onopvallendheid. Het heeft het woord “spiraal” in zijn naam omdat er strikt genomen geen tanden zijn die in elkaar grijpen, zoals bij andere ritsen, maar eerder een ritsstrook die dicht bij elkaar ligt.

Rits met dunne zilveren tanden

Dit type rits is stabieler dan de polyester spiraalrits omdat deze van metaal is gemaakt. Maar hij is net zo dun (3 mm) als een polyester spiraalrits. De smalle, fijne metalen tanden van deze ritssluiting worden zowel in lichte broeken als in zomerbroeken gebruikt en vallen tijdens het dragen nauwelijks op. Overigens moet de dunne metalen ritssluiting niet worden verward met een aluminium ritssluiting, omdat deze sneller breken en niet zo robuust zijn. Vooral in de zomer op het strand kunnen er problemen zijn met het sluiten van de lichte broek.

Jeansrits met brede metalen tanden

De denim zipper is een klassieker onder de denim broeken. Het is 5 mm breed, bestand tegen hoge belastingen en daardoor zeer robuust. Hij is verkrijgbaar vanaf een lengte van 12 t/m 25 cm. Voor damesjeans is hij in uitzonderlijke gevallen (zoals korte hipsters) ook verkrijgbaar in een lengte van 6 tot 8 cm. Het komt in verschillende kleuren, maar altijd van metaal. Er is zilver en nikkel, maar ook antiek messing en blauw- of goudkleurige messing tanden. Hij is ook verkrijgbaar in een standaard lengte van 18 cm in vele felle kleuren. Vaak worden jeansritsen ook geleverd met een standaard automatische slider, die ervoor zorgt dat zelfs als de rits een beetje opengaat, deze op zijn plaats blijft en op zijn plaats blijft.

Verborgen ritssluiting

Net als de polyester spiraalrits bestaat deze rits uit een spiraal. Dit keer is het materiaal echter Perlon, wat betekent dat het zich nog beter aanpast aan het lichaam, zachter is en nauwelijks zichtbaar is. Het wordt ook wel een naadverborgen en onzichtbare ritssluiting genoemd. De blinde ritssluiting is er alleen in een breedte van 3 mm en is gestandaardiseerd met een lengte van 22 cm. Het wordt de verborgen ritssluiting genoemd omdat het naar binnen in de richting van het lichaam draait. Aan de buitenkant, d.w.z. richting de stof, is geen bobbel te zien. Omdat deze ritssluiting direct op de huid wordt gedragen, moet hij bijzonder zacht en knuffelbaar zijn, anders zou hij oncomfortabel zijn voor de drager. Als een verdekte ritssluiting niet goed is vastgenaaid, merkt de drager dit direct omdat de ritssluiting onaangenaam op de huid krast. De blinde ritssluiting wordt gebruikt in bijzonder fijne rokken, baljurken en broeken. Het bijzondere van de verborgen ritssluiting is niet alleen dat je hem niet ziet, maar ook dat hij een druppelvormige schuif heeft.

Fijne, deelbare rits

De fijne, deelbare rits is net zo fijn als de blinde rits. Het is een soort tegenhanger van de verborgen ritssluiting, behalve dat deze duidelijk zichtbaar is wanneer bijvoorbeeld een jas wordt geopend. De fijne, deelbare rits wordt gebruikt voor dunne, fijne, elegante jasjes en corsages. Het wordt gekenmerkt door een fijne spiraal met een dikte van 3 mm en kan aan de onderkant worden losgehaakt. Ook hier wordt de druppelvormige schuif gebruikt.

Deelbare ritssluiting met Perlon-spiraal

Dit type rits is altijd 6 mm breed en kan elke lengte hebben. Het wordt gebruikt waar zware metalen. Ritssluitingen zijn niet nodig. Zo is er de deelbare ritssluiting met Perlon-spiraal in kinderkleding, lichte winterjassen, dunne jassen, maar ook in koffers, rugzakken en tassen. Het wordt overal gebruikt waar metaal te hard zou zijn. De deelbare ritssluiting met Perlon-spiraal is net zo robuust en duurzaam als de metalen ritssluiting.

Deelbare ritssluiting met plastic tanden

Het is meestal verkrijgbaar in een breedte van 6 mm en heeft een gestandaardiseerde schuifregelaar. Deze ritssluiting wordt gebruikt in allerlei soorten jassen, is door de dikke kunststof tanden robuust en wordt vaak gebruikt als decoratie door ontwerpers. Het heeft een lange houdbaarheid en is verkrijgbaar in vele kleuren en vele lengtes.

2-weg ritssluiting

Het systeem van de 2-way zip is anders dan dat van de deelbare ritsen. De 2-way zip heeft een deelbare ritssluiting met een tweede slider. Het punt achter deze constructie is om de onderste slider zittend omhoog te schuiven. Om deze reden wordt dit type rits gevonden op jassen en jassen die langer zijn dan standaard. Vloer lengte jassen of lange jassen die tot de knie of kuit reiken zijn daarom comfortabeler tijdens het zitten. Voor ritsen groter dan 80 cm, die in jassen worden gebruikt, is er om deze reden vaak een 2-wegritssluiting. Hij is verkrijgbaar met metalen tanden, maar ook met kunststof tanden, als spiraal of fijne spiraal, waardoor deze rits universeel inzetbaar is.

Eindeloze rits

Laten we tot slot eens kijken naar de eindeloze ritssluiting. Het wordt altijd gebruikt wanneer bijzonder lange ritsen belangrijk zijn. Een eindeloze rits is niet te scheiden. Het wordt gebruikt voor beddengoed, maar ook voor tenten. Eindeloze ritsen worden als zeer praktisch beschouwd omdat ze tot elke lengte kunnen worden ingekort. Je koopt ze per meter uit één stuk en knipt ze op elke gewenste lengte. Voor dit doel wordt een schuifregelaar gekocht, die vervolgens wordt ingeregen.