Geplaatst op

Lage rente: hoe moet u uw geld vandaag investeren?

App

De essentie in het kort:

  • Als u uw geld zo veilig mogelijk wilt beleggen, is de situatie momenteel somber, want als u uw geld in veilige beleggingsvormen zoals spaarrekeningen, daggeld en termijndeposito’s zet, krijgt u nauwelijks rente.
  • De eerste banken rekenen zelfs een negatieve rente. Dit betekent dat spaarders niet alleen geen rente krijgen, ze moeten zelfs betalen om geld te beleggen.
  • Bij het beleggen van geld is het altijd raadzaam om het breed te spreiden over verschillende productklassen en looptijden.
  • Bedenk ook vooraf wat u met de investering wilt bereiken. Afhankelijk van de beleggingsdoelstelling zijn zeer verschillende beleggingsvormen geschikt of ongeschikt.

Bij giraal geld, termijndeposito’s en dergelijke is al enkele jaren een dalende trend waarneembaar. Neem bijvoorbeeld overnight money: zelfs de topaanbieders op de markt bieden momenteel iets meer dan 1 procent. Bij veel banken schommelen de rentetarieven tussen de 0,0 en 0,1 procent. Hoewel de inflatie al enkele jaren laag is, ligt het tempo van de prijsstijgingen boven de gemiddelde spaarrente, waardoor het geld dat op deze manier wordt belegd elke maand aan waarde verliest. Dit reële waardeverlies is al een negatieve rente.

Bij beleggen is in ieder geval een brede spreiding over verschillende productklassen en looptijden aan te bevelen. Beleggers kunnen het onder andere ook gebruiken om zich te beschermen tegen inflatie. Naast daggeld, termijndeposito’s en sparen kan ook gedacht worden aan de aankoop van beleggingsfondsen, vastgoed(fondsen), edele metalen of aandelen. Beleggingen in materiële activa (aandelen, aandelenfondsen, onroerend goed) zijn in principe geschikt als middel om inflatie tegen te gaan. Maar ook hier mag de belegger niet blindelings toegang krijgen. Hoe de specifieke afdeling eruit moet zien, verschilt sterk van persoon tot persoon. Dit hangt af van de hoeveelheid vermogen, maar natuurlijk ook van de persoonlijke bereidheid om risico’s te nemen. Een allesomvattende verzekering tegen geldontwaarding biedt deze aanpak ook niet.

Aandelen en beleggingsfondsen

Afhankelijk van uw risicobereidheid en ervaring kunnen beleggingsfondsen een geschikt onderdeel van uw belegging zijn. Dit is ook een kapitaalinvestering op lange termijn. In tegenstelling tot individuele aandelen bieden beleggingsfondsen het voordeel dat zelfs kleine bedragen breed gespreid kunnen worden, d.w.z. de aankoop van veel verschillende aandelen. Als de koers van een enkel bedrijf daalt, kunnen koerswinsten in andere aandelen dit compenseren.

Voordeel is bovendien dat u vaak via een app op de telefoon kunt beleggen, en dat is tegenwoordig wel makkelijker. Wat de beste aandelen app is weer afhankelijk van uw eigen voorkeur.

Exchange Traded Funds (ETF)

Bijzonder opmerkelijk in dit verband zijn zogenaamde ETF’s (Exchange Traded Funds) als kosteneffectief alternatief voor conventionele actief beheerde beleggingsfondsen. Terwijl de fondsmanager bij laatstgenoemde zelf bepaalt welke en hoeveel aandelen hij voor beleggers koopt, maakt een ETF het werk gemakkelijker. Het kopieert eenvoudig de samenstelling van een index, zoals die van de Duitse aandelenindex (DAX). Dit bespaart vooral kosten, aangezien de beheervergoedingen van ETF’s beduidend lager zijn dan die van traditionele beleggingsfondsen. Als een fonds echter lage kosten maakt, hoeft het aanzienlijk minder winst te genereren om een ​​positief rendement voor de belegger te behalen.

Vastgoedfondsen

Open-end vastgoedfondsen kunnen ook een geschikt onderdeel van de investering zijn. De laatste tijd heeft de sector echter nauwelijks positief nieuws gehad vanwege de talrijke sluitingen van fondsen: tijdens de financiële crisis wilden veel beleggers uit de vastgoedfondsen stappen door hun aandelen terug te geven aan het fondsbedrijf. Volgens de regels van die tijd kon dit bijna elke dag. Maar een groot deel van het geld zat in onroerend goed, waarvan bekend is dat het moeilijk snel in geld om te zetten is.

Omdat de fondsen niet aan alle uitbetalingsverzoeken konden voldoen, hebben ze de terugkoop van deelbewijzen volledig opgeschort. Daardoor kon voorlopig geen enkele belegger aan zijn geld komen, maar moest hij wachten tot er voldoende onroerend goed verkocht kon worden. Deze wachttijd kan meerdere jaren zijn. Om de tegenstelling tussen te allen tijde beschikbaar zijn en de langetermijnbelegging van geld in onroerend goed op te lossen, heeft de wetgever nieuwe regels vastgesteld.

Goud, zilver en platina

Goud, zilver en platina in de vorm van staven en munten worden vaak aangeprezen als een veilige haven tegen inflatie. Maar ook hier is voorzichtigheid geboden. Edelmetalen zijn een risicovolle vorm van beleggen. Ze bieden geen rente of dividenden; er wordt alleen winst gemaakt als de prijs van het edelmetaal stijgt. Het beste voorbeeld hiervan is de goudkoers. Na een schijnbaar onstuitbare stijging die meer dan tien jaar duurde, stortte de goudprijs in 2013 in en verloor een derde van zijn waarde. Iedereen die in edelmetalen belegt, zou dat daarom slechts met een klein deel van zijn totale vermogen moeten doen. Veel edele metalen zoals goud zijn genoteerd in Amerikaanse dollars, dus beleggers doen extra een valutarisico.