Geplaatst op

Hond als huisdier

Hond

De hond wordt beschouwd als de beste vriend van de mens. Het adopteren van een hond als huisdier betekent in de eerste plaats veel plezier hebben en een trouwe dierenvriend aan je zijde hebben. Tegelijkertijd hebben hondenbezitters ook tijd en geduld nodig om hun trouwe viervoeter op een gepaste manier te kunnen houden.

Als u een hond wilt adopteren, zijn er een paar dingen waar u als toekomstige hondenbezitter op moet letten. Allereerst mag een dier geen spontane beslissing zijn. Wat hoort bij een soortgebonden hondenbezit en andere tips voor hondenbezit vindt u in dit artikel. Hond als huisdier = verantwoordelijkheid voor het leven van een dier Voordat een viervoeter bij je intrekt, heb je zeker uitgebreid nagedacht over wat dat inhoudt en of je wel “hondenmensen” bent. Honden zijn dieren die elke dag beweging nodig hebben en idealiter kunnen ze zich ook echt inspannen. Daarom moet je bijvoorbeeld zelf graag buiten zijn, en natuurlijk bij alle weersomstandigheden. De kosten gaan meestal ook iets verder als alleen een riem.

Als huisdierbezitter ben je voor het leven van het dier verantwoordelijk voor je viervoeter. Afhankelijk van hun grootte en ras kunnen honden tot 20 jaar oud worden. Hoe oud een hond wordt, hangt onder meer af van invloeden van buitenaf, voeding en genetische factoren. Wat je zeker niet mag vergeten: Ook onze dierenschatten worden ouder en kunnen wat kwaaltjes krijgen.

Als je je hiervan bewust bent en je wilt zeker dat er een dierlijk familielid bij je komt intrekken, dan moeten fundamentele vragen zeker op voorhand worden verduidelijkt. Past een hond in mijn leven? “Dat redden we wel op de een of andere manier.” Het is fijn als je iets zo positief benadert. Zodat “het niet lukte” achteraf niet ten koste van het dier wordt uitgevoerd, moet je duidelijk maken of je leven past bij een hond.

  • Allergie? Is er iemand in de familie die mogelijk een hondenallergie heeft? Een test kan hier snel duidelijkheid brengen.
  • Is de woonruimte eerlijk? Afhankelijk van de grootte van de hond heeft hij meer of minder ruimte nodig. Is er een tuin waar de viervoeter tussendoor naar buiten kan? Dit is natuurlijk geen must, maar beweging op het hondenpark, in het bos, veld of iets dergelijks moet zeker deel uitmaken van het dagelijkse wandelprogramma. Houd dit schriftelijk vast.
  • Tijd, tijd, tijd. Een hond heeft aandacht nodig, er zijn meerdere wandelingen per dag, voeren, spelen, trimmen etc. Zijn deze taken te rijmen met het dagelijkse leven en werk? Zorg ervoor dat u duidelijk maakt wie voor uw viervoeter kan zorgen in geval van nood, op vakantie (als hij niet met u mee kan), enz. Misschien heb je ook de mogelijkheid om je favoriete dier mee naar het werk te nemen, dat zou echt geweldig zijn.
  • Educatie speelt een belangrijke rol bij hondenbezit. Dit schept vertrouwen tussen dier en mens en geeft de viervoeter oriëntatie in het dagelijks leven. Dit omvat de zogenaamde basisgehoorzaamheid. Maar ook de bezetting en “benutting” van hoofd en lichaam is belangrijk voor een gezonde hond.
  • Jonge hond, volwassene of senior? Welke dierenneus je ook kiest, elke leeftijd moet specifiek worden aangepakt. Puppy’s of jonge dieren hebben meestal veel meer basistraining nodig en nemen meer tijd in beslag, vooral in het begin. Senioren worden beschouwd als vrij rustige en ontspannen metgezellen, maar ze kunnen ook aan leeftijd gerelateerde ziektes hebben.
  • De kosten mogen niet worden onderschat. De beschermingsvergoeding bij het asiel werd betaald voor het nieuwe huisdier, de uitrusting werd gekocht. In de loop van het leven van een dier krijgt de hondenbezitter echter ook te maken met andere lopende kosten: bijvoorbeeld voor reguliere veterinaire keuringen, voeding, huisdierenaansprakelijkheidsverzekering, hondenbelasting (elke deelstaat heeft zijn eigen regelgeving inzake registratie en belastingheffing)

Het klinkt in het begin als veel werk, dat je als toekomstige hondenbezitter op zoveel dingen moet letten. Wij vinden het belangrijk dat het opnemen van een dier goed doordacht is en dat het niet in een dierenasiel belandt, wordt verwaarloosd of achtergelaten omdat je er niet aan hebt gedacht om het te houden of overweldigd wordt. Omdat dieren, of het nu honden, katten of kleine dieren zijn, een verrijking van ons leven zijn en ook op de voor de soort passende manier moeten worden gehouden die ze verdienen. Liefde, knuffels, tijd samen en vertrouwen staan ​​natuurlijk ook voorop.