Geplaatst op

De juiste manier om af te vallen: mythen en legendes uit het rijk van diëten

Afvallen

Crashdieet tast spieren aan

Snel afvallen maakt je op den duur dik. Als je afvalt, smelten niet alleen de onbeminde vetreserves, maar ook het eiwit in het lichaam. Als je 10 kilo verliest, verlies je 7 kilo vet en 3 kilo eiwitrijke spiermassa. Maar minder spieren hebben ook minder energie nodig, en je moet je nog meer beperken bij het eten, anders wordt het teveel weer als vet opgeslagen.

Eten combineren wordt gegeten

100 jaar geleden kondigde de Amerikaanse arts William Howard Hay aan dat het lichaam niet tegelijkertijd eiwitten en koolhydraten kan verteren; beide samen in één maaltijd leiden tot verzuring en obesitas. Het scheidingsprincipe werkt echter niet echt en er zijn geen betrouwbare studies hierover. Volgens de wetenschap is het menselijk lichaam heel goed in staat om eiwitten en koolhydraten tegelijkertijd te verteren. Of je nu gaat scheiden of niet, het komt erop neer: als je bewust eet, consumeer je ook meer groenten, fruit en volkoren producten en blijf je slank, want succes bij het afvallen hangt af van het kiezen van de juiste voeding en niet van scheiden.

Low Carb: Koolhydraten als no-goes

In de VS is de trend “weg van koolhydraten” ontstaan. Dus, in navolging van de vetarme trend, stonden koolhydraten op de voorgrond. Muesli, brood en snoep zorgen ervoor dat we dik worden. De vangst met de theorie: doe je het gewoon zonder koolhydraten, dan compenseer je dit met andere componenten (eiwit, vet). De koolhydraatarme benadering valt samen met het idee van het Atkins-dieet uit de jaren 70. De dokter Robert Atkins raadde aan om in je energiebehoefte te voorzien met vet en koolhydraten grotendeels te vermijden. De inname van koolhydraten wordt langzaam weer opgevoerd tot de “normale” hoeveelheid. Studies hebben aangetoond dat hoewel zowel koolhydraatarme als vetarme eters aanvankelijk gewicht verloren, het gewicht niet op de lange termijn kon worden vastgehouden. Maar, zo nu en dan een koolhydraatarme lunch kan helpen bij het afvallen, amar denk wel aan voldoende vitaminen en dergelijke.

EDH maakt je ziek

Om uit te groeien tot de nieuwe lentegarderobe of bikini, is “EDH – eet de helft” een populaire methode die elke tweede persoon die wil afvallen al heeft geprobeerd. Het nadeel: weinig eten is goed en mooi – niet vol zijn geeft minder voldoening. Ook bij deze vorm van onthouding is de aanvoer van voedingsstoffen niet gegarandeerd. Het lichaam blijft onderbevoorraad in termen van vitamines en mineralen. En daar word je op den duur ziek van. De juiste manier om af te vallen: afvallen tussen schoonheidsideaal en medische noodzaak Het zijn vaak mensen met een normaal gewicht die toch willen afvallen. Hofbauer: “2,3 kilo te veel is voor sommigen een probleem. Maar wie zegt wat ons ideale gewicht werkelijk is? De hedendaagse schoonheidscultus heeft ons ons lichaamsbewustzijn doen vergeten. Zelfs kinderen leren calorieën tellen en volwassenen controleren bijna elke dag hun gewicht Badkamer schubben. ” Er zijn echter gezondheidsredenen die gewichtsverlies noodzakelijk maken, zoals diabetes.

Cultuurfactor afname

Diëten, zoals design en cultuur, zijn onderhevig aan bepaalde modetrends. In het verleden waren het programma’s als Low Carb, Low Fat, Atkins, California Diet of bloedgroepdieet die zogenaamd heel snel het “bikini-figuur” produceerden. Ondertussen zijn de diëten met de veelbelovende namen net zo “uit” als het al lang geprezen diner-cancelen. Studies van de Duitse voedingsvereniging hebben aangetoond dat een verband tussen culinaire ascese in de avond en gewichtsverlies niet is bewezen. Daarom is volgens de DGE de hoeveelheid energie die over de hele dag wordt opgenomen of verbruikt en dus ook de totale energiebalans bepalend voor het lichaamsgewicht.

Goed afvallen: voor altijd slank, maar hoe?

Dat bijna de helft van de Nederlanders te zwaar is, komt door de ongewijzigde traditionele eetgewoonten. De calorie-inname is vergelijkbaar met die van 100 jaar geleden, maar tegenwoordig bewegen we minder. We zijn klaar om onszelf te kastijden met eenzijdige diëten en verboden, zonder na te denken over wat “dieet” betekent in de oorspronkelijke zin van het woord, namelijk een holistische en gezonde manier van leven.